Een duurzaam huis krijgt men niet zomaar. Er dient te worden nagedacht over de technieken en installaties die er tegenwoordig beschikbaar zijn om een woning duurzamer te maken. Op elk vlak is er wel iets dat beter kan. Of het nu het dichten van kieren is om tocht te voorkomen. Of het hergebruiken van de warmte uit de woonkamer om de waterleidingen te verwarmen. Aan de andere kant wordt de duurzaamheid van wonen bepaald door de leefstijl.

Bewust omgaan met energie

Een groot deel van de strijd tegen verspilling is gewonnen door bewust om te gaan met energie. Zo kan men ervoor kiezen om de kachel in de winter niet te hoog te zetten. Het verwarmen van een ruimte vergt veel energie. Als daar nog eens een hoge luchtvochtigheid bij komt kijken is men nog meer aan energiekosten kwijt. Een vaatwasser helemaal inruimen voordat men het wasprogramma laat draaien voorkomt ook verspilling van water en van warmte. Het licht uitdoen als het niet meer gebruikt wordt helpt net zo goed.

Recyclen van natuurlijk afval

Voor de tuiniers onder ons kan er nog natuurlijk afval worden gebruikt om een duurzaam huis te creĆ«ren. Tuinafval zoals bladeren en takjes kunnen verzameld worden tezamen met groente- en fruitafval. In de tuin kan men dat op een composthoop verzamelen om vruchtbare potgrond van te maken. 

Hergebruiken van hemelwater

Het opvangen van hemelwater is ook nuttig. Ten eerste kan men er de plantjes in huis water mee geven, maar het is tevens een toevoeging op het wonen zelf. Door een speciaal systeem te installeren kan men het regenwater hergebruiken om een wasmachine op te laten draaien of om de wc mee door te spoelen.