NEW!Incredible offer for our exclusive subscribers! Read More
Energie

Watt, kilowatt (kW) en kilowattuur (kWh): wat houdt het in?

1 Minuten lezen
kilowatt kilowattuur

Het verschil is eenvoudig om te begrijpen, maar veel mensen weten het niet. Tijdens het energie vergelijken kom je deze termen tegen. We vertellen je wat deze termen inhouden voor energie vergelijken en vervolgens zetten we jou aan de slag om uit te rekenen hoeveel energie jouw apparaat in huis verbruikt. 

Watt

De eenheid van vermogen wordt Watt genoemd. Daarnaast is Wattuur een eenheid van energie of arbeid. Het generen van een vermogen van 2 watt gedurende 2 uur levert een hoeveelheid energie op van 1 Wh. De eenheid van wattuur worden gebruikt om de hoeveelheid elektrische energie aan te geven. 

Kilowatt (kW)

1 kilowatt is 1.000 watt, net zoals 1 kilo is 1.000 gram. De eenheid voor watt staat voor vermogen en één kilowatt wilt dus zeggen dat er een vermogen is van 1.000 watt. Normale huishoudens kunnen over hun aansluiting een maximaal kilowatt vermogen afnemen. 

Kilowattuur (kWh)

Kilowattuur wordt gebruikt om energie-inhoud te meten. Het is een gemiddelde vermogen dat verbruikt wordt gedurende één uur. Een koelkast met een maximaal vermogen van 3 kilowatt verbruikt per uur 3 kilowattuur als deze maximaal aanstaat. 

Voorbeeld: van watt naar kilowatt rekenen 

Stel je eens voor dat je een wasmachine in huis hebt van 3.500 watt. Hoeveel kilowattuur verbruikt de wasmachine in de tijd dat deze aanstaat? 

We gaan er vanuit dat de wasmachine 40 minuten over doet om de was schoon te maken. Dat wil zeggen dat 4/6e deel van een uur wordt gewassen. Als je dit in kilowattuur wilt uitrekenen, moet eerst de wattage naar kilowatt uitgerekend worden. 1.000 watt is één kilowatt, dit houdt in: 

3.500/1000 = 3,5 kilowatt

Vervolgens deel je het aantal kilowatt door de hoeveelheid minuten die de wasmachine nodig had om de was schoon te maken: 3,5 * (4/6e) = 2,33 kWh, oftewel: de waterkoker verbruikt in 40 minuten tijd 2,33 kWh. Met dit soort berekeningen kan je makkelijk het energieverbruik in je woning in kaart brengen.

Gerelateerde berichten
Energie

Moderne cv-ketels voor in huis

4 Minuten lezen
Het hebben van een goed functionerend verwarmingssysteem in huis is van vitaal belang, vooral tijdens de koude wintermaanden. Moderne cv-ketels bieden een…
Energie

Groene energie opwekken wordt steeds interessanter

1 Minuten lezen
In 2020 zijn er al meer dan 12.000 energieneutrale woningen. Dit zijn woningen die evenveel energie opwekken, als dat ze verbruiken. De…
Energie

Providers en waarom stappen mensen steeds vaker over?

1 Minuten lezen
Providers is de vergelijker die u zoekt voor de vaste lasten van uw huis, want als je wilt besparen op je vaste…
Power your team with InHype
[mc4wp_form id="17"]

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *