NEW!Incredible offer for our exclusive subscribers! Read More
Interieur

Laminaat leggen in 6 stappen

2 Minuten lezen
donker laminaat

Ben jij je huis aan het verbouwen en heb je besloten om zelf laminaat te gaan leggen? En kom je er nu achter dat het toch lastiger is dan je denkt? Dan is dit artikel waar jij naar zoekt. In dit artikel lees je stap voor stap hoe je thuis zelf een laminaat legt. Als je je interieur toch nog een extraatje wilt geven huur je een partij in om je parket te schuren.

Stap 1: Ga je voor een ondervloer?

Je kunt bij het leggen van het laminaat kiezen voor “zwevend laminaat”. Dit is laminaat wat in plaats van direct op de ondergrond te liggen, op een extra laag ondervloer ligt. Een ondervloer is nuttig om de vloer helemaal gelijk te leggen. Wanneer je kiest voor een zwevend laminaat zal je dus eerst de ondervloer moeten leggen. Bij het kiezen van een ondervloer moet je letten op de vochtigheid, de warmte isolatie en het egaliserend vermogen. De ondervloeren kun je gewoon neerleggen en afsnijden bij de muur.

Stap 2: Waar begin je?

Begin altijd met het leggen van de eerste plank in een hoek. Leg de groef kant naar jezelf toe. Zorg ervoor dat je afstandblokjes hebt geplaatst tussen de muur en het laminaat. Daarna kan je de eerste baan laminaat planken leggen. Het is ook altijd handig om voordat je begint de gebruiksaanwijzing door te lezen.

Stap 3: De tweede rij 

Het beste is om de tweede rij te beginnen met het overige gedeelte van de laatste plank. Hierdoor zorg je ervoor dat je geen restafval en je creert een mooie natuurlijk overgang. De tweede rij planken moet je gekanteld op de eerste rij aansluiten, om ze vervolgens  naar beneden vast te klikken. Waar nodig tik je de plank vast met hamer en slagijzer. En eindig met een afstandsblokje. Daarna kun je de rest van de planken leggen.

Stap 4: moeilijke hoekjes

Hier leggen we je uit wat je moet doen als je moeilijke hoekjes in de kamer hebt. Begin met het hoek opmeten, en de hoek uit te tekenen op het laminaat. Hou er hierbij rekening mee dat je 7mm afstand moet houden tussen de muren en het laminaat. Zaag met een decoupeerzaag over het getekende lijntje. Vervolgens kan je het op maat gezaagde laminaat plaatsen en vast tikken met een slagijzer. 

Stap 5: afwerken bij de leidingen

Om leidingen en andere buizen op een handige manier te omzeilen zaag je de plank (na het afmeten) door midden ter hoogte van de leidingen. Vervolgens kan je op beide planken de halve cirkel van de leiding tekenen. Daarna kan je de halve cirkels uitzagen met een  decoupeerzaag. Doe ten slotte een beetje lijm op het het kleine stukje achter de leidingen en plaats deze vast.

Stap 6: De laatste rij

Om de breedte van de laatste rij te meten, leg je een plank recht boven op de een-na-laatste rij. Vervolgens leg je nog een plank daar weer bovenop, deze leg je tegen de muur aan. Teken op de middelste plank een lijn, tegen de rand van de bovenste plank. Zaag daarna de plank af op de lijn. Tik de plank daarna vast met een stootblok en hamer als dit nodig is. Nu kan je beginnen met de plinten. 

Gefeliciteerd, je weet nu precies hoe je een laminaat moet leggen.

Gerelateerde berichten
Interieur

Trap kitten: De finishing touch voor jouw droominterieur

2 Minuten lezen
Een trap is niet alleen een functioneel onderdeel van je woning, maar het kan ook een echte blikvanger zijn. Met een beetje…
Interieur

Een persoonlijke ervaring met plakken versus klikken van PVC vloeren

3 Minuten lezen
Na onlangs mijn woning te hebben verbouwd, stond ik voor de keuze tussen plak PVC en klik PVC vloeren. Beide opties boden…
Interieur

Wanden van System Flex

2 Minuten lezen
Wanden van System Flex bieden een veelzijdige oplossing voor de indeling van ruimtes. Of je nu op zoek bent naar flexibiliteit in…
Power your team with InHype
[mc4wp_form id="17"]

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *